BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

1405 - 2007

 

602 de ani de la scrierea primului

Tetraevangheliar slavon în Ţara Românească

 

 

În anul 2005 s-au împlinit 600 de ani de la scrierea primului Tetraevangheliar slavon în Ţara Românească. El este opera cuviosului Nicodim de la Tismana şi deci în domeniul vechilor scrieri, Nicodim deţine o întâietate absolută în istoria Ţării Româneşti.

Este cea mai veche carte datată din Ţara Românească cu cea mai veche ferecătură şi se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

 

Diaconul Coresi a tipărit în 1561 Tetraevangheliarul, dar el a fost scris, cu 156 de ani mai înainte,  de Nicodim. Şi tradus din slavonă de ucenicii săi, puţin timp după aceea.

 

Aşadar, Nicodim copiază în limba slavă, pe pergament, Tetravanghelul, prima scriere de acest gen în Ţara Românească. Alcătuit din textul evangheliilor el are o valoare nu numai istorică şi religioasă în cultura românească. Prin caracterele fine si foarte frumoase, decoraţia primei litere, ornamentaţia florală îmbinată cu cea zoomorfă de pe frontispicii Tetraevanghelul prezintă o valoare inestimabilă în arta grafică, Nicodim aparţinând renumitei clase de caligrafi decoratori din Bizanţ ce se formase încă de pe timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Iată ce scrie el în fascimil:

 

"Această sf. evanghelie a scris-o popa Nicodim în Ţara Ungurească în al 6-lea an al acestei persecuţii, (şesto togova gonenia) iar socotit de la începutul lumii 6913 (1404-1405)".

 

Pe ultima filă, fila 316, Anton Pann încearcă într-un postscript să interpreteze fascimilul lui Nicodim:

Încercând să evite cuvântul „gonenia” (se înţelegea că din cauze interne, Nicodim s-ar fi exilat peste munţi), cuvânt pe care Anton Pann îl înţelegea „gonire”, el scrie:

 

„Această sfântă evanghelie au scri(s)-a popa Nicodim  la această sosire în ţara Ungurească, la anul de la facerea lumii 6913  1405”

 

cuvântul „gonenia” din textul original al lui Nicodim fiind omis.

Dar aici nu e vorba de o "gonire" a lui Nicodim din Ungrovlahia - cum greşit credea Anton Pan - ci de persecuţia creştinilor de către turci după biruinţa de la Nicopole. Într-adevăr, năvălirea turcilor în Serbia are loc la 1398/99 iar până la 1404/1405 sunt exact şase ani!

 

Iată fotocopia adnotării lui Anton Pann:

 

 

Sub linia postscriptului, Anton Pann scrie:

 

„S’au tîlmăcit de mine Anton Pann prof. de muzică sem(inarul) sf. Mitropolii”

1844 August 9

 

Cum începe cuviosul Nicodim tetraevangheliarul său? Să desluşim prima pagină, în care se cuprinde tot anul, numărul evangheliştilor şi succesiunea lor.

„Ştiut să fie, scrie el, că se citeşte rândul sf. evanghelii de la Ioan în şapte săptămâni socotite de la marea Duminică a Paştilor fără oarecare trei zile. Sf. evanghelie de la Matei se citeşte de Luni după Cincizecime care este a sf. Spirit până Vineri după Înălţarea crucii şi se cuprinde în 17 săptămâni, din care 11 au evanghelie citită de la Matei în fiecare zi.

Din săptămâna a 12-a în 5 zile (se citeşte) evanghelia de la Marcu, arătând Sâmbăta şi Duminica, iar Matei se citeşte până la sfârşitul a 17 săptămâni; şi deci săptămâna a 17-a are (evanghelie de la Matei) numai Sâmbăta şi Dumineca pentru că rar se socoteşte săptămâna a 17-a a lui Matei dacă într-însa cad Paştile. Dacă însă, într-însa nu cad Paştile, de loc nu se va citi şi această săptămână a 17-a; întoarce-te înapoi la (la Marcu) şi citeşte de unde vrei 5 zile. Dacă, pentru că nu se coboară Paştile nu se ajunge şi în Luca Sâmbăta şi Duminica, se citeşte acolo această Duminică a lui Matei care este a Hanaanencii înainte de a lui Zacheu”.

 

Prima pagină a Tetraevangheliarului lui Nicodim

 

Evanghelia era legată cu scoarţe groase de lemn îmbrăcate cu plăci de argint şi se păstra într-o cutie de catifea, cu mai multe figuri de sfinţi în smalţ, „făcută într-adins de d-l Ignat Pavlovici Iacovenco”.

 

 

Linkuri legate de bibliotecă:

Biblioteca

Standul cu noutăţi

Act de donaţie

Lista donaţiei A.R.P.

Dr. Artur Silvestri

Tetraevangheliarul – 602 ani

 

Au mai donat cărţi:

Constanţa Popescu – Bucureşti

Fiii satului:

Mihail Aristotel Ungureanu

Serafim Duicu

 

 

 

Scrieţi aici: biblioteca@tismana.ro